R.Fico a R.Kaliňák navštívili v noci povodňami postihnuté obce

24.07.2008 Bardejov

Bardejov 24. júla (TASR) – Predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák navštívili v nočných hodinách povodňami postihnuté obce v Staroľubovnianskom a Bardejovskom okrese, aby sa na tvári miesta oboznámili ...
"Situácia v obci Čirč je výnimočná tým, že tam zahynuli dva ľudia, a chcem aj touto cestou vysloviť úprimnú sústrasť ich rodine. V tejto oblasti zaznamenali pravdepodobne viac ako 100-ročnú vodu, ktorá okrem spomínanej tragédie spôsobila aj výrazné škody na majetku obcí, štátu i občanov. Momentálne sa v obci nachádza množstvo ťažkej techniky, ktorá zabezpečuje práce, ktoré sa v tejto situácii dajú robiť, " uviedol pre TASR Robert Fico.
Predseda vlády a minister vnútra sa zaujímali o fungovanie systému a postupu pri mimoriadnych udalostiach, ktoré sa nedajú mnohokrát predvídať a ktoré sa môžu často opakovať. O priebehu realizovaných opatrení sa informovali hodinu po polnoci aj na zasadnutí krízového štábu v Bardejove. Svoje zistenia potom plánujú prerokovať na zasadnutí vlády, kde by sa mali prijať aj konkrétne opatrenia ako predchádzať podobným udalostiam.
"Zdá sa mi, ako keby chýbala komunikácia medzi miestnymi zložkami, ktoré ako prvé reagujú na krízové situácie a mechanizmami, ktoré má k dispozícii štát a to niekedy spôsobuje časové prieťahy. A to bude jedna z vecí, na ktorú sa bude musieť vláda pozrieť, " povedal R. Fico.
Podľa premiéra je okamžitú pomoc pripravená poskytnúť aj armáda, ktorá má k dispozícii vojakov i ťažkú techniku. Ďalšie možnosti využitia špeciálnej techniky na odstraňovanie následkov povodní budú hľadať prostredníctvom štátnych hmotných rezerv. Na zabezpečenie zásobovania obcí, ktoré sú odrezané od sveta, potravinami, vodou a predovšetkým liekmi chcú ráno využiť vojenský vrtuľník a leteckú záchrannú službu. Po povodniach sa vláda bude zaoberať ďalšou pomocou, ktorú by mohla poskytnúť postihnutým obciam ale aj obyvateľstvu.
Na zasadnutí krízového štábu o aktuálnej situácii v okrese Bardejov informoval riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku v Košiciach Vladimír Dvorový. Podľa neho voda v hornej časti tokov kulminovala približne o 24.00 h. a odvtedy zaznamenali pokles približne 20 centimetrov. V samotnom meste Bardejov dosiahla hladina Tople historické maximum 289 cm a k vyliatiu toku chýbali podľa Dvorového len centimetre. Zvýšené hladiny riek sa však očakávajú v piatok v južných okresoch Východoslovenskej nížiny. Vzostup vodných tokov môžu výrazne ovplyvniť najmä rieky, ktoré pritekajú na naše územie z Ukrajiny.
Predseda vlády a minister vnútra po zasadnutí krízového štábu v Bardejove navštívili povodňou postihnuté obce Kružľov a Lukov.
 

Vyberte región